‹ Alle artikelen
31 oktober 2017

Sales naar een volgend niveau…

“Ben jij de (Banquet) Sales manager die ons team naar een volgend niveau kan brengen”, luidt de vacaturetekst. Wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Zijn de resultaten niet goed? Functioneert het team niet optimaal? Ontbreekt er kennis? Wat is dat volgende niveau dan? Allemaal vragen die bij me opkomen daarbij.

Waan van de dag

Met ruim 18 jaar sales en management ervaring in de hotellerie kan ik me goed voorstellen dat je als manager gemakkelijk in de waan van de dag raakt wanneer het werk je om de oren vliegt. Aanvragen stromen binnen, offertes moeten uitgewerkt, medewerkers vragen aandacht. Ik zie zoveel (Banquet) Sales managers blind varen op de lading werk die op hen af komt. Een wisseling in het team is dan ook een mooie gelegenheid om de boel weer eens op te frissen.

Hopelijk is die nieuwe manager snel gevonden, maar daarmee is het volgende niveau (wat dat dan ook is) niet meteen bereikt. Waar begin je?

Trainen of coachen?

Zo sprak ik laatst een hotelmanager die net een nieuwe salesmanager had aangenomen. Hij was op zoek naar mogelijkheden voor training en coaching voor het salesteam. Het idee was om het team te trainen om zo meer omzet te kunnen halen uit de vergadermarkt. Hij liep aan tegen het niveauverschil binnen het team en vond het lastig te bepalen hoe de trainingsbehoefte ingevuld moest worden.

Stop en reflecteer

Een volgend niveau bereiken bestaat uit meer dan training en coaching. De stap die volgens mij eerst genomen moet worden is reflecteren. Het klinkt als een open deur, maar het is noodzakelijk om te weten hoe de zaken ervoor staan. Neem de tijd om jezelf af te vragen: Wat gaat er goed en minder goed? Blijven er kansen liggen? Zoja, waar dan? Hoe staan mijn medewerkers er voor? Welke uitdagingen hebben zij? Welke ondersteuning hebben zij nodig?

Reflectie is een aanzet tot een volgend niveau van je (banquet)salesteam. Mocht je interesse hebben in meer informatie of wil je weten welke stappen je in jouw hotel kunt zetten om meer omzet te halen, meld je dan aan voor een gratis omzet boost gesprek (twv €150). Ik hoor graag van je via jessica@viveconsultancy.nl